Sök:

Sökresultat:

38877 Uppsatser om Friktion mellan hud och textil - Sida 1 av 2592

Förebyggande av skavsår- Friktionsmätning som verktyg för förebyggande av skavsår

Studien syftar till att bidra med information till att kunna konstruera material för mer komfortabla löpartights som inte orsakar skavsår vid löpträning. Diskussion om problem med chafing (som är det engelska ordet för skavsår från kläder) och hur det bäst förebyggs på löparsidor på internet bekräftar att det är ett problem som löpare lider av. När textil gnids mot hud motverkas rörelsen av friktion vilket leder till mekanisk nötning, är friktionen tillräckligt stor och upprepad kan det leda till chafing. Fukt ansågs vara en huvudorsak till ökad friktion och vanliga rekommendationer för att förebygga chafing var att bära träningskläder av material med god fukttransport samt insmörjning med vaselin av känsliga områden innan löpturen. Av litteraturstudier bekräftades att fuktig textil eller hud ökar friktionen dramatiskt.

Hållbarhet av golv i grisningsboxen : en jämförande studie mellan obehandlade och plastade betonggolv samt hur golvkvaliteten kan påverka smågrishälsan

Skador bland smågrisar är vanligt förekommande inom smågrisproduktionen. Golvet har en betydande roll för skadornas utbredning. Låg avnötningsgrad minskar skaderisken, men kan även innebära lägre friktion vilket i sin tur innebär en ökad skaderisk. Golvet bör ha god värmebehaglighet, för att skydda smågrisarna från att bli nedkylda. Hållbarhet av betonggolv och plastbehandlat golv i grisningsboxar har jämförts. Friktion, avnötningsgrad och värmebehaglighet har mätts i 15 grisningsavdelningar med golv av olika åldrar.

Framtagning av en materialmatris för en textil cykelhjälm

Uppsatsen bygger på att undersöka vilka material samt processer som är lämpliga att använda i framtagning av en materialmatris för en textil cykelhjälm. Uppsatsen ämnar till att presentera en materialsammansättning, som dels uppfyller de tekniska krav som ställs på cykelhjälmar samt med sin utformning locka en medveten konsument. Den medvetna kunden är intresserad av nya tekniska innovationer, är mån om säkerhet och hälsa samt intresserar sig för färg och form..

Textil- och klädesindustrin i EU - geografisk koncentration och produktionsfragmentering

Syftet med uppsatsen är att undersöka om det har skett en förändring av den geografiska koncentrationen av textil- och klädesindustrin och dess olika sektorer i EU mellan 1992 och 2001 och om produktionen är fragmenterad, d.v.s. om de olika sektorerna inom textil- och klädesindustrin är koncentrerade till skilda länder. Många studier har gjorts för att undersöka den geografiska koncentrationen av textil- och klädesindustrin som helhet, men denna uppsats gör undersökningen på en mer disaggregerad nivå. Industribaserad gini, (koncentrations-graden) och Balassa-index, (specialiseringskvoten), har beräknats för industrigrenarna inom textil- och klädesindustrin och som mått på internationell produktionsfragmentering har intra-produkthandel tagits fram för länderna i undersökningen. Slutsatsen är att den geografiska koncentrationen för de olika sektorerna och textil- och klädesindustrin som helhet har ökat endast obetydligt, men att det finns relativt stora skillnader mellan de olika industrisektorerna.

Produktutveckling ur ett textilt perspektiv

Under sina tre år på programmet Textil produktutveckling och Entreprenörskap har två studenter funderat över hur textilföretag arbetar med textil produktutveckling. För att reda ut problemet bestämde de sig för att skriva en uppsats om ämnet och valde att rikta sig till välkända företag runt om i Borås med omnejd. Företagen ombads av författarna att dela med sig om hur företaget arbetar med textil produktutveckling. Genom 12 kvalitativa intervjuer som utfördes på företagen ställdes frågor om hur deras dagliga arbetsuppgifter kan se ut, vilken roll personen som arbetar med företagets produktutveckling kan ha samt vad denne har för tidigare utbildning eller kompetens. Resultatet från intervjuerna har jämförts med två teorier om produktutveckling, en som berör generell produktutveckling och en som behandlar textil produktutveckling.

Genom skugga och sten

Through Shadow and Stone är ett projekt där textil och ljus samspelar i en textil utsmyckningsbelysning för att skapa en stämning på en offentlig plats och där en personlig upplevelse har varit utgångspunkten. Fokus i arbetet ligger på hur skuggbilder kan bidra till stämningen i rummet och hur man med hjälp av trikåteknik kan ta fram strukturer som kan framkalla dessa. För att nå resultatet har arbete med färg och form även varit ett viktigt element..

Solkatt

Solkatt är ett arbete inom textildesign som undersöker hur vävd shibori kan användas i en textil utsmyckning. Arbetet vidareutvecklar en förstudie, i vilken tekniken vävd shibori undersöktes genom handvävning, från materialundersökning till design, genom industriell vävning. De mönstrade strukturerna skapas av extra mönstertrådar som vävs med krympgarn. Textilierna är inspirerade av solkatter; hur det intensiva ljuset dansar, reflekteras och blänker. Strukturernas uttryck förstärks i två steg, först med folietryck och därefter med ljussättning.

Den gröna tråden : En studie om hur två svenska företag resonerar kring inköp, marknadsföring och försäljning av ekologiska textilier

Arbetet syftar till att undersöka och jämföra hur två svenska företag som säljer ekologisk textil resonerar kring inköp, marknadsföring och försäljning av dessa textilier. Frågeställningarna berör efterfrågan, hur företagen kan garantera att miljömärkningar och certifieringar efterföljs samt hur företagens storlek påverkar möjligheter till marknadsföring och försäljning av ekologisk textil. Intervjuer med två svenska företag som säljer ekologisk textil är genomförda. Resultatet visar på att det finns flera aspekter där företagen skiljer sig åt, bland annat i inställningen till ekologisk textil och anledningen till att de säljer det. Resultatet visar även på de svårigheter som finns vad gäller miljömärkning och certifiering, där företagen inte kan göra annat än att lita på att kraven på de ekologiska textilier de säljer efterföljs.

Analys av differential, BvS10

BAE Systems Hägglunds bandvagn BvS10 har differentialer av typen truetrac i både fram- och bakvagn för att öka framkomligheten i svår terräng. Differentialens uppgift är att föra över moment mellan de utgående axlarna vid minskat markfäste på något av banden. Detta sker genom friktion mellan differentialhuset och kuggspelets pinjonkugghjul.Syftet med arbetet är att analysera friktionens påverkan på differentialens momentöverföring, i form av olika smörjmedel och ytbehandlingsval. Beräkningar på kugghållfasthet samt momentöverföringen i differentialen i förhållande till friktionen utfördes i ett inledande skede av arbetet. Tre förslag på testuppställningar togs fram, där en valdes ut för tillverkning.

Textil, faner och jag : en möbelkollektion sprungen ur en undersökning av materialkombinationer faner och textil

Jag har ett intresse för att utforska och undersöka olika material och hur vi upplever dessa material. I detta examensarbete skapar jag två möbler genom en gestaltningsprocess som grundar sig i ett undersökande av materialkombinationen faner och textil. Arbetet är uppdelat i två delar, en undersökande del där jag testar att kombinera olika faner, textilier och limmer, för att se hur jag upplever dessa och för att få en grund till min gestaltningsprocess. I den andra delen formger jag två möbler som har till syfte att väcka intresse för materialet hos betraktaren. Det blir ett klädskåp och en sittmöbel, som visar på olika sido !och mervärden med materialkombinationerna.

Ett plastobjekt, en filt, en textil pelare, en t-shirt och lite kakel rikare sprang jag sista biten och hann med 20.11 tåget

Ett plastobjekt, en filt, en textil pelare, en T-shirt och lite kakel är ett examensarbete där jag undersöker hur jag som designer fungerar i en verklighetsnära kontext och inom en begränsad tidsram. Jag har bett fem formgivare som jag beundrar att med helt fria händer ge mig en brief var. Brieferna har jag sedan löst på en vecka vardera. För att hålla tempot uppe och för att komma framåt har jag använt mig av olika metoder och tekniker. Projekten omfattar allt ifrån rumsliga lösningar för offentlig miljö och produkter till kreationer mot kropp.

Repetition

Taket utgör en stor del av hur vi upplever ett rum men är ofta en bortglömd del av det - ett trassel av ventilationsrör och eldragningar eller täckt av vita ljudabsorberande plattor. Syftet med projektet är att med textila experiment hitta vägar att utnyttja taket och på så vis ge rummet en ny karaktär.Resultatet av mitt arbete  är en textil där en geometrisk form i upprepning blir något  väldigt komplext och organiskt. Textilen kan i detta projekt användas rumsligt, för att skapa form och drapera rum. .

Det lilla samhället : Gestaltning av en plats genom ett textilt mönster.

Det lilla samhället är ett projekt som strävar efter att lyfta fram den lilla ortens fördelar. Med utgångspunkt i problemet med avfolkningen av mindre städer fokuserar detta projekt på det lilla samhället Hällefors i Västmanland. Projektet är ett försök att identifiera kommunens styrkor och resurser och på så vis stärka dess identitet. Slutresultatet utgör ett mönster på textil för kommunhusets lokaler i Hällefors..

Var i den textila värdekedjan hör vi hemma?

Textilhögskolan är sedan 1982 en del av Högskolan i Borås och har i dagsläget 14 utbildningar varav en är kandidatutbildningen Textil produktutveckling och Entreprenörskap. Utbildningen ger studenterna en förståelse för den textila värdekedjan där de lär sig att hantera processer i produkt- och affärsidéutveckling inom det textila området. Utbildningen bygger på en översikt och inte spetskunskap vilket har resulterat i en ovisshet bland studenter var fokus bör ligga vid karriärval. Detta resulterade i uppsatsens syfte; ?Syftet med denna uppsats är att se hur svagheter och styrkor i den textila värdekedjan kan omsättas i utbildning för att öppna nya arbetsområden inom den textila industrin.? För att undersöka syftet genomfördes ett antal kvalitativa intervjuer med personer insatta i den textila industrin med erfarenhet av Textile management.

Som ting betraktat : Ett arbete om taktilitet, textil, materialet och människan

Som ting betraktat är ett arbete där jag undersöker mitt görande i förhållandet till taktilitet, materialet och textila tekniker. En möbelinstallation bestående av en skulptural möbel, en lampa och en serie med kuddar. Installationen är tänkrt att fungera som ett mellanting mellan konstnärlig utsmyckning och möbler för offentlig miljö. I min process har jag fokuserat på uttrycket som konstnärlig utsmyckning snarare än en undersökning av en praktisk möbel för offentlig miljö. En möbel som tilltalar sinnet genom taktilitet och uppmuntrar till nyfikenhet..

1 Nästa sida ->